post by Nils Samuelsson |

Norsk skogskatt

Denna otroligt vackra ras  kommer, som namnet vittnar om, från Norge. Detta är en raskatt och inåt i gruppen semilånghåriga raskatter. Rasen är anpassad till ett kallt klimat, vilket betyder att Sverige är ett ypperligt land för denna ras att bo i. Priset på en renrasig norsk skogskatt med stamtavla och rätt utseende är ca 4500 kr till 7000 kr.

Historia

Denna ras har inte avlats fram, den har naturligt tillkommit genom att anpassa sig till det kalla klimatet i Norden. Fram till 1930 talet var den betraktad som en vanligt huskatt. På 1930 talet var några norska skogskatter med i en utställning i Tyskland och där blev de väldigt uppskattade av domarna. Tyvärr kom andra världskriget och kattutställningarna avtog. Rasen glömdes helt enkelt bort fram till 1970 talet. Idag är katten populär i Sverige och föds upp och ställs ut i flera olika länder. Den norska skogskatten är idag erkänd som en ras av alla de internationella kattförbunden.

Temeprament

Denna kattras anses vara mycket intelligent och lekfull, men även lugn och en ras som gärna är bland människor. Den har oftast inga problem med andra katter eller hundar. Norska skogskatter kan vara självständiga, men så är det nog med alla kattraser. Denna ras bör ha tillgång till att kunna vistas utomhus. Rasen har lätt att anpassa sig till olika omgivningar och situationer. Detta kan vara en av de bästa kattraserna att ha med på resan, många andra katter kan inte hantera ändringar i omgivningen. Den är väldigt duktig på att jaga möss. De har ett lite annorlunda sätt att klättra i träd, de klättrar nämligen ner för trädstammen med huvudet neråt i stället för att ”backa”.

Norsk SkogskattUtseende

Detta är en otroligt vacker ras. Kroppen är kraftig och långsträckt och den har långa ben, trots detta är den otroligt smidig. Pälsen är lång, tät, tjock och fluffig och dessutom vattenavstötande. Ett kännetecken är de stora tofsarna på öronen, dessa gör att katten liknar ett lodjur. De har en tydlig krage. Svansen är lång och tjock. På så vis blir den skyddad mot kyla. Trots den långa och tjocka pälsen kräver denna ras lite pälsvård, pälsen har utvecklats naturligt för en utekatt. Självklart krävs viss pälsvård.  Normalt väger en hane mellan 5 till 10 kg medan honorna ligger på en vikt av mellan 3 till 5 kg.